ΤΑ ΑΞΙΑΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - Αξίες είναι οι ιδιότητες οι οποίες όσο περισσότερο αναδεικνύονται από το άνθρωπο τόσο περισσότερο τον τοποθετούν στην μεσότητα - 1.ΛΟΓΙΚΗ είναι το μέσον το οποίο οδηγεί στην νόηση η οποία αποδέχεται το ορθόν και τo υπαρκτόν αποκλειστικά μόνο μέσω της αποδεικτικής διεργασίας 2.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ η οποία θέτει τον άνθρωπο σε απεριόριστη και διαρκή Δυνατότητα δυναμικής, και πρωτίστως βουληματικής πορείας προς την αναζήτηση και εφαρμογή από μέρους του αρχών με την μεγαλύτερη κατά το δυνατόν νομοτελειακή προσέγγιση 3.ΑΡΕΤΗ είναι γνωσιακή υπεροχή η οποία αποτυπώνεται σε όλες τις εκδηλώσεις και αποφάσεις, χωρίς το ίδιον όφελος ή η έπαρση να είναι το κίνητρο 4.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ως μέσον για την απόδοση διανεμητικά , διορθωτικά ή και με αμοιβαιότητα του δικαίου 5.ΙΣΟΤΗΣ είναι η επακριβώς παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους πολίτες χωρίς καμία διάκριση , η αξιοποίηση των ευκαιριών όμως εξαρτάται απο τόν καθένα πολίτη ξεχωριστά 6.ΑΦΘΟΝΙΑ είναι η επάρκεια παροχής υλικών και πνευματικών αγαθών καθώς και ευκαιριών προς όλους τους πολίτες ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή φθόνου 7.ΑΛΗΘΕΙΑ είναι η έξοδος από την οντολογική λήθη και η ταύτιση της νοητικής λειτουργίας με το υπαρκτό 8.ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ είναι οτιδήποτε διαπερνώντας μέσα από τις αισθήσεις μας καλύπτει την ευαισθησία που έχουμε έμφυτη μέσα μας 9.ΑΡΜΟΝΙΑ η σύγκλιση, η αρμογή , η σύνδεση διαφορετικών , ή αντιθέτων σε ένα σύνολο με ευρυθμία, ορθή αναλογία και τέλεια συναρμογή 10.ΑΝΔΡΕΙΑ «Ανδρεία εστί έξις ψυχής ακίνητος υπό φόβου, επιστήμη των κατά πόλεμον πραγμάτων, θάρσος πολεμικόν, εγκράτεια ψυχής προς τα φοβερά και δεινά, τόλμη υπηρετική φρονήσεως, ευθαρσία επί θανάτου προσδοκίας, έξις διαφυλακτική λογισμών ορθών εν κινδύνοις» 11.ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ η πορεία και ο τελικός προορισμός της πορείας του ανθρώπου όταν ταυτίζονται με τον λόγο( σκοπό ) της ύπαρξης του 12.ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ Η αυτογνωσία μας για το ποιοι είμαστε από που προερχόμαστε σε ποιό σχέδιο εντασσόμαστε και ποιο προορισμό έχουμε.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Ιωάννινα: Γεώτρηση για την ανεύρεση φυσικού αερίου/πετρελαίου στον Δήμο Ζίτσας - Και το "έργο"..... Συνεχίζεται!

  

Με αφορμή την πρόσφατη τέλεση διοικητικού συμβουλίου, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζίτσας, σχετικά με το γνωστό θέμα της γεώτρησης  για την ανεύρεση φυσικού αερίου/πετρελαίου, στην Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας, οφείλουμε να δώσουμε  συνέχεια σε προηγούμενα ενημερωτικά μας άρθρα.

Δείτε εδώ τα προηγούμενα άρθρα: 

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στον Δήμο Ζίτσας

Ιωάννινα: Ερευνητική γεώτρηση φυσικού αερίου/πετρελαίου - εύλογα ερωτήματα και προβληματισμοί

Οι νεώτερες εξελίξεις στο ανωτέρω θέμα είναι ότι τόσο η περιφέρεια Ηπείρου όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ζίτσας ενέκριναν την υλοποίηση της διερευνητικής γεώτρησης. Συγκεκριμένα η έγκριση προέκυψε με ψήφους δεκατέσσερις υπέρ-έναντι δώδεκα κατά, με την θέση του Δημάρχου να είναι ότι: τάσσεται ενάντια στο τελικό στάδιο, το οποίο είναι αυτό  της εξόρυξης, και να ζητά από την εταιρεία και το επιστημονικό της προσωπικό να έρθει σε αντιπαράθεση με επιστήμονες που θα επιλεγούν από τις αντιδρώσες τοπικές κοινότητες και φορείς.

Το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εντάσεις κατά διαστήματα και, κυρίως, προς το τέλος όπου και πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας. Κατά την διάρκειά του, παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα που θα προκύψουν τόσο από την υλοποίηση της διερευνητικής γεώτρησης, όσο και κατά το στάδιο της εξόρυξης. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην χρήση καρκινογόνων ουσιών κατά την διαδικασία της διάτρησης, ενώ τονίστηκε ότι από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν το μόνο φιλικό προς το περιβάλλον είναι ο βαρίτης. Επίσης, τονίστηκε ο προβληματισμός για την μόλυνση των υπογείων υδάτων, τα οποία στην περιοχή βρίσκονται στο βάθος των τριακοσίων (300) μέτρων και ανήκουν σε καθεστώς προστασίας, ενώ έγινε μνεία και για το σεισμικό περιβάλλον, που κατά την μελέτη αναφέρεται ότι είναι ασήμαντο!

Όσον αφορά το τελευταίο, το σεισμικό περιβάλλον δηλαδή, το οποίο κρίνεται από την μελέτη και τους υποστηρικτές της ως αδρανές, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους καθώς  στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σεισμοί που ξεπερνούν τους πέντε βαθμούς της κλίμακας Richter, ενώ παράλληλα στην ίδια περιοχή υπάρχουν νέο-τεκτονικά ρήγματα τα οποία έδρασαν πρόσφατα και προκάλεσαν ζημιές σε περιουσίες. Επίσης, αβεβαιότητα δημιουργεί το γεγονός ότι όσον αφορά τους σεισμούς στην μελέτη γίνεται καταγραφή ενός πολύ μικρού τμήματος της σεισμικής δραστηριότητας, το οποίο  περιορίζεται στο διάστημα 2008-2022, χωρίς να γίνεται αναφορά σε προγενέστερη εκδήλωση φαινομένου.

Στους προβληματισμούς για  το συγκεκριμένο έργο  προστέθηκαν επίσης τα εξής:

·         Οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η χρήση νέων τεχνολογιών ενέργειας, οι οποίες είναι απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον.

·         Η κλιματική αλλαγή και η δυσκολία πρόβλεψης της κατεύθυνσης των αερίων προϊόντων που θα προκύψουν από την τέλεση του ανωτέρω έργου.

·         Η παραδοχή από την εταιρεία ότι είναι πολύ πιθανό ένα ατύχημα.

·         Η μη τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών και μετρήσιμων δεικτών για τους συντελεστές  επικινδυνότητας.

·         Η εγκατάλειψη της πρωτογενούς παραγωγής και των προϊόντων ΠΟΠ, τα οποία θα χάσουν την αξία τους μετά την μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ως απόρροια των παραπάνω, κατανοούμε πως οι τοπικές αρχές διαφωνούν με τις βουλές  και τις βλέψεις των ανωτέρων τους. Αυτό αποδεικνύει, ότι οι νόμοι που υπογράφονται ίσως φαίνεται πως είναι για το κοινό «καλό συμφέρον», αλλά βλάπτουν τις τοπικές κοινωνίες σε πολλούς τομείς.

Υπάρχουν όμως οι τρεις βασικοί πολιτειακοίνόμοι οι οποίοι λειτουργούν συγχρόνως ώστε να αποτελούν βασική αξίωση κάθε ενέργειας ή πράξης ή εκφρασης.   

·         Ο «Νόμος της πλήρους επανόρθωσης» όπου μέσα σε αυτόν αναφέρεται ρητά πως: «είναι έγκλημα κατά της πολιτείας και όλων των μελών της κάθε παρέμβαση η οποία είναι ανεπανόρθωτη».

·         Ο  «Νόμος της προσομοίωσης» αναφέρει πως: «οτιδήποτε δεν είναι δεκτό για το δικό σου περιβάλλον δεν μπορείς να το κάνεις για την κοινωνία ή τμήμα της κοινωνίας».

·         Ο «Νομός της δημοσιότητας» όπου: «η διαδικασία και η εφαρμογή κάθε πρότασης καινοτομίας σκέψης πρέπει να είναι εναρμονισμένοι στο αξιακό σύστημα και να βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο των λειτουργικών αρχών της πολιτείας ώστε να αποτελεί διαχρονική αναλυτική αναβάθμιση όλης της κοινωνίας συνολικά».

Αν η ενέργεια αποτελεί θείο δώρο για τον άνθρωπο, τότε τι κομμάτι της ζωής του είναι το φυσικό περιβάλλον; Ως πότε μη φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες θα διαφεντεύουν τις ζωές μας και τις ζωές των πλασμάτων του πλανήτη; Ως πότε θα περιμένουμε την αυγή του νέου τεχνολογικού αιώνα, όπου άνθρωπος, τεχνολογικά επιτεύγματα και φύση, θα ζουν αρμονικά μαζί;

Η Ελλήνων Συνέλευσις στις κατατεθειμένες δηλώσεις στον Άρειο Πάγο είναι έτοιμη να εφαρμόσει πράσινες τεχνολογίες υψηλών προδιαγραφών, που θα προστατεύουν τόσο τον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του, όσο και το φυσικό περιβάλλον. Για μια ζωή αρμονικά δεμένη με την Φύση και το Σύμπαν. ΕΣΥ ως πότε θα περιμένεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ